ศูนย์นวัตกรรมธรรมศาสตร์ THAMMASAT INNOVATION HUB

1. Build the strength of the university livelihood
Indicated the location of this new building to be close by and to open space toward the existing buildings, named Learning resort and Department of Automotive Engineering Building. The architecture is not only for creating the continuing livelihood and the mass of buildings during the beginning part but also for generating senses of place. It also becomes a new frontal gate of the university.

2. The activity center that will unite all Thammasat people together, where is consisted of
Walking street
Connects all three buildings together, whereas the road cut through the learning building is also designed to approach the perspective view into the 2nd floor of the building in order to generate the interaction among the buildings.

Hall of frame
Possesses as an exhibition of the history and/or important persons that played a significant role in establishing the faculty or helping the society in the scientific field.

Coffeeshop and canteen are located in the basement and opened to the grass field. The place is also utilized as a studying unit for the “Entrepreneurship” course, e.g. a simulation shop, etc.

Library is acted to gather all books, that subjects on science, social, and arts, as well as can be borrowed to read in the amphitheater on the building’s rooftop deck.

Amphitheater that opens the perspective view to the mountain, borderline and the tip of the dome

Space for facilitating all activities and ceremonies such as reading, group meetings, thesis presentations, and freshman orientation, etc. which becomes a significant part of the building, for example, the basement multi-purpose area, 500 seat conference hall, grass field.

3. Use the site location’s possible potential to encourage both students’ and teachers’ learning experience through design as followed,
Design the user’s approach connecting to natural energy within the site location, such as the mountain view (in the east), skyline view, agricultural landscape, etc. From the basement to rooftop, stairs, classrooms and the amphitheater, there is an Integration all sort of knowledge back to the locals and bring in the touch of Pattaya as well.
Create Void as a picture frame approaching to the “Ma-toom” mountain and Dome in order to emphasize the university’s significant symbol that unites the spirit of Thammasat people as one. Moreover, there is a design proposal to build a bridge connecting to the mountain and design to limit the height of only three stories building not to hide the dome tip.

4. Architecture, which supports the learning experience of the 21st century, designed to give a significant role to
Area outside the classroom. Design space, as for presenting the project, making conversation and for a group meeting, etc., located spreading around the building. For example, the coffee shop, basement area, or even stairs. Based on the idea: “The pavement to be not just the pavement, and yet to be a learning space.”
Flexibility. Design a classroom to be flexible in terms of rearranging the studying area into many variations and capacities by using bi-fold doors, hidden in the middle of the room. Therefore, the area can be adjusted to fill up 50, 100, or 200 persons and/or rearranged the front and the back of the room according to the studying method.

Community and Studying as a group. Design a space around the place like a pocket space for gathering people to interact and to communicate with each other either in a large group of people or even a small one.

Area for individual studying (Cave space). Design eaves, balconies, and roof-top working rooms that will accommodate both students and teachers to find their own space for individual study.

Area for presenting project proposals (Reflection space). Design all walkways to be widened enough to exhibit student’s project for others to perceive, in which to be “output” – an important content in the learning process.

5. Green building, along with the design method as followed
Design the architecture to be an energy-saving building, synchronizing with the natural surrounding (passive approach), for example, located the building along the eastern direction in order to decrease the UV heat penetration and to gain the wind flow from the southern direction.

Use technology in order to use alternative energy such as solar cell and electrical wind flow turbine (in relevant to local wind speed).

Location: THAMMASAT UNIVERSITY-PATTAYA CAMPUS
Year 2018
Client/Owner: THAMMASAT UNIVERSITY
Status: COMPLETE
Building Area: 23,000 Sq.m.
Project Value: 642,000,000 Bahts
Collaborators: SITTICHAI ENGINEERING CO., LTD.